Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Millî Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında, Endonezya ile 48 adetlik satış sözleşmesi imzalandı.
Bu anlaşma Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma ihracat başarısı olarak kayıtlara geçti.
TESLİMATLAR 120 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK
Anlaşma kapsamında, tam 48 adet KAAN savaş uçağının Endonezya'ya satışı gerçekleşecek. Teslimatların ise önümüzdeki 120 ay içinde tamamlanması bekleniyor.
Gerçekleştirilen imza törenine; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Cihad Vardan, Millî Savunma Bakan Yardımcısı ve TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Şuay Alpay ve TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu katıldı.
Gerçekleşen imza töreni sonrası değerlendirmede bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, açıklamasında şunları ifade etti:
“Tarihin içinde tarihi bir an daha… Bu tarihi ana hep birlikte şahitlik edebildiğimiz için şükran doluyum. Heyecanlıyız, aynı zamanda gururluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Sayın Prabowo Subianto’nun liderlikleri ve güçlü iradeleri sayesinde filizlenen bu iş birliğini başarı ile hayata geçirmenin büyük gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
11 Haziran 2025 tarihinde Endonezya Savunma Bakanlığı ile imzaladığımız ve toplamda 48 adet uçak konusunda iş birliği gerçekleştirilmesini öngördüğümüz KAAN Milli Muharip Uçak “Devletten Devlete (G2G) Tedarik Anlaşması” çerçevesinde, anlaşmanın detaylarını tanımlayan ve teknik ekleri de içeren ticari sözleşmenin imza törenini gerçekleştirdik.
Bu iş birliği vesilesiyle Endonezya’da kurulacak yerel sanayi altyapısını desteklemeyi, iki ülke arasında hem üretim hem de mühendislik alanlarında iş birliğini artırmayı hedefliyoruz.
TUSAŞ firmamız ile birlikte projede görev alacak olan başta PT RAD ve PTDI olmak üzere tüm Endonezyalı paydaşlara teşekkür ediyor, imzalanan sözleşmenin her iki ülke için hayırlı gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum.”
"DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün "Uzun soluklu bir iş birliğinin en önemli adımlarından biri. Yaptığımız çalışmaların karşılığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyada var olandan daha iyisini yapmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Görgün, "Yaptıklarımızı dost ve müttefik ülkelerle sürdürülebilir iş birliği kurmamız esas. Endonezya ile çok alanda çalışıyoruz. Mühimmat ve altyapı projeleri tarihi rekorlar içeriyor." ifadelerini kullandı.
KAAN'IN ÖZELLİKLERİ
Kaan ve F-35 boyut olarak eşit özelliklere sahip. Kaan, iki motorlu bir uçak olmasına rağmen arkadan çıkardığı ısı bin 500 derecenin de aşağısında. F-35’te ise bu ısının 2 bin derecenin üzerinde olması Kaan’ın termal görünürlük açısından ABD yapımı F-35’ten daha başarılı yapıyor.
Radar bakımından da F-35’e göre daha güncel bir sistem kullanacak olan Kaan, uzun menzile sahip AESA radarına sahip olacak. Radar izini düşüren özel boyası ve tasarımı, gövde içi silah istasyonları ve donatıldığı yüksek teknolojiler ile Kaan 5. nesil bir uçak olarak üretildi. Ayrıca uçakta yüzlerce kilometre ötedeki onlarca düşmanı aynı anda takip edebilecek yerli üretim MURAD AESA radarı bulunacak.
Bunun yanında Kaan art yakıcı kullanmadan süpersonik hızlara çıkılabilmesini sağlayan süper seyir özelliğine de sahip olacak. Süper itki sistemi, kaska monteli nişangah, sentetik açıklıklı radar sistemi (SAR), kızılötesi arama ve takip sensörü, elektro-optik hedefleme sistemi gibi son teknoloji cihazlar da Kaan'ın sahip olduğu donanımlar arasında yer alacak. Uçakta tamamen yerli imkanlarla üretilen havadan havaya ve havadan karaya akıllı mühimmat kullanılacak.
Kaan’ın da dahil olduğu beşinci nesilde ise radar ve ısı izinin düşük olması, sensör füzyonu ve ağ merkezli muharebe gibi özellikler ön planda. F-22 ile başlayan beşinci nesil, F-35, J-20, Su-57, J-31 ve Kaan ile devam ediyor.