Yaz aylarının en sıcak günleri yaşanıyor.
Denizler dolup taşıyor.
Küresel ısınmayla deniz suyu sıcaklıkları artarken, insan sağlığı için ciddi riskler taşıyan mikroorganizmalar da çoğalıyor. Vibrio bakterileri artık Türkiye kıyılarında da görülürken, uzmanlar, denize asla açık yara ile girilmemesini söylüyor.
Milliyetin haberine göre, Artan deniz suyu sıcaklıklarıyla çoğalan Vibrio bakterileri, açık yaralardan vücuda girip ölümcül enfeksiyonlara yol açabiliyor. EuroNews’un haberine göre; Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yayınladığı son uyarıya göre, geçmişte yalnızca Baltık Denizi’nde rastlanan Vibrio bakterileri artık Kuzey Denizi ve kapalı yüzme alanlarında da tespit ediliyor. Bu bakteriler, özellikle tuzlu ve acı (tuzlu-tatlı karışımı) sularda, yüksek sıcaklık ve düşük tuzluluk oranında kolayca çoğalabiliyor.
TEHLİKE TÜRKİYE İÇİN DE GEÇERLİ
Benzer tehlike Türkiye için de geçerli. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında “Vibrio parahaemolyticus” ve “Vibrio vulnificus” gibi bakterilerin DNA’sına rastlandı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Aferin, yaz aylarında denizle temas eden kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Aferin, “Vibrio bakterileri sıcak ve tuzlu sularda çoğalır. Özellikle Vibrio cholerae kirli deniz suyunun yutulmasıyla mide-bağırsak sistemine girerek şiddetli ishal ve sıvı kaybına neden olan koleraya yol açabilir. Türkiye’de kolera vakası nadir görülse de, risk sıfır değil” dedi.
AÇIK YARAYLA DENİZE GİRMEYİN!
Esas riskin açık yaraların denizle temasıyla ortaya çıktığını belirten Aferin, “Vibrio vulnificus gibi türler deriye temas ettiğinde doku enfeksiyonları ve nadiren de olsa ‘et yiyen bakteri’ olarak bilinen nekrotizan fasiit gibi ölümcül enfeksiyonlara yol açabiliyor” dedi. Deniz ürünü tüketimine de dikkat çeken Aferin, “Özellikle çiğ istiridye gibi kabuklu deniz ürünleriyle bulaşabilen Vibrio parahaemolyticus, karın ağrısı, kusma, ishal ve ateşle kendini gösterebilir. Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde bu enfeksiyonlar kana yayılıp sepsise dönüşebilir” diye konuştu. Ürolojik açıdan da yaz aylarında enfeksiyon riskinin arttığına değinen Aferin, özellikle kadınlarda uzun süre deniz sonrası ıslak mayo ile kalmanın idrar yolu enfeksiyonlarını tetiklediğini belirtti.