Gündem

Yunanistan'ı 'Türkiye' korkusu sardı! Savaş gemilerini yolladı...

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan'da paniğe yol açtı. Öyle ki Yunanistan, Doğu Akdeniz'de savaş gemileri konuşlandırdı. Peki, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşma Türkiye'ye neler kazandıracak? Detaylar haberimizde…

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) arasında sismik araştırma yapılmasını hedefleyen mutabakat zaptı, Yunanistan'da paniğe yol açtı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Canan Tercan, konuya ilişkin önemli yorumlarda bulundu.

"ÜÇ GEMİSİNİ GETİRMİŞ OLMASI BİR ŞEY İFADE ETMEZ"

Türkiye ile Libya arasındaki deniz mutabakatı Yunanistan'ı korkuttu. Atina, Doğu Akdeniz'e üç savaş gemisi gönderdi, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Türkiye'yi AB'ye şikayet etti.

Üç gemisini oraya getirmiş olabilir, fakat buradan bir şey çıkmaz. Bunu daha çok göz boyama, bizde varız demek gibi bir süreç olarak algılamak mümkündür

YUNANİSTAN NEDEN RAHATSIZ?

Tercan, “Türkiye ve Libya'nın Doğu Akdeniz'de enerji arama faaliyetlerini genişletmeyi hedeflemesi Yunanistan'ı neden rahatsız ediyor? Yunanistan bunu neden istemiyor? Aslında daha çok İsrail’in güdüsüyle istemiyor. Kendisi bu bölgede enerji çalışması yaparak pek çok kar elde etme peşinde. Türkiye, daha iyi irtibatlar kurması ve daha iyi çalışmasıyla birlikte çok daha iyi bir konuma geçti. İsrail’in de Türkiye’yi domine etme isteği var. İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan birlikteliğini biliyoruz. Böyle bir birliktelikten İsrail yönetiminin de rahatsız olacağını biliyoruz. Dolayısıyla İsrail, biraz da Yunanistan’ın eliyle buna engel olmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA TÜRKİYE'YE NELER KAZANDIRACAK?

Tercan, Türkiye ile Libya arasındaki "Deniz Yetki Mutabakatı" ve hidrokarbon anlaşması Türkiye'ye neler kazandıracağını açıklayarak, şu ifadelerde bulundu:

"Türkiye’nin sahadaki gücünü çok arttırıyor, Libya’yla yaptığımız serbest münhasır bölge anlaşmasının Suriye ile yapılması da gündemde. Gazze’nin de çok önemli enerji varlığının ve deniz kıta sahanlığının içerisinde olduğunu biliyoruz.

Önümüzdeki dönemde Filistin’in iki devletinin tanınması süreci şu anda konuşuluyor. Gazze’nin böyle bir ortaklığa katılma ihtimali var. Zaten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin (KKTC) alanlarını Türkiye kullanıyor, birlikte anlaşmalarımız var. Dolayısıyla Türkiye’nin Akdeniz’deki hakimiyeti, enerji anlamında, çok kuvvetli bir hale geliyor.”