Sağlık

ASELSAN o cihazı devreye aldı!

Savunma sanayinin ardından tıp dünyasında da yerli teknoloji hamlesi sürüyor. Aselsan mühendisleri cerrah titizliğiyle önemli bir çalışmaya imza attı. Yerli kalp ve akciğer makinesi geliştirildi. Türkiye, bu cihazı üreten dördüncü ülke oldu.

ASELSAN mühendisleri açık kalp ve akciğer operasyonlarının yapıldığı ameliyathaneleri inceledi, cerrahlarla istişare etti. Ve sonunda savunma sanayinin ardından tıp dünyasında da önemli bir çalışmaya imza atarak yerli ve milli kalp ve akciğer cihazı yaptı.

Ani kalp durmalarında hastaya elektroşokla müdahale edilerek hayata döndürülmesini sağlayan cihazlar, sınır kapısının farklı noktalarına yerleştirildi.



İPSALA SINIR KAPISI'NDA ÖNEMLİ ADIM

AA haberine konuşan ASELSAN Heartline OED cihazlarının yetkili distribütörü Helvacıoğlu Medikal Yöneticisi Atacan Helvacıoğlu, yılda 3 milyondan fazla yolcunun geçiş yaptığı İpsala Sınır Kapısı'nda önemli bir sağlık adımı atıldığını söyledi.

Helvacıoğlu, "İpsala UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ tarafından sınır kapısına 7 yerli üretim ASELSAN Heartline OED cihazı yerleştirildi. Bu cihazlar, ani kalp durmalarında saniyeler içinde müdahale imkanı sunarak hayat kurtarma potansiyeline sahiptir." dedi.

Cihazların kullanımıyla ilgili personele eğitim verildiğini anlatan Helvacıoğlu, "Bu sayede İpsala Sınır Kapısı yolcular için çok daha güvenli bir geçiş noktası haline geldi." diye konuştu.

"CİHAZ YAYGIN ŞEKİLDE BULUNMALI"

Helvacıoğlu, bu cihazların alışveriş merkezleri, kent meydanları, spor salonları, oteller, fabrikalar ve büyük işletmelerde de yaygın şekilde bulunması gerektiğini vurguladı.



YENİ YILDA TÜM AMELİYATHANELERDE OLACAK

Testleri başarıyla tamamlanan cihazlar yeni yılla birlikte tüm ameliyathanelerde yerini alacak. Bu cihazlar, cerrahların eli ayağı olacak.

CİHAZ YURT DIŞINDA DA İHRAÇ EDİLECEK

Türkiye Sağlık Enstitüleri işbirliğiyle geliştirilen cihaz sayesinde sağlık sektörü cihaz başına 350 bin dolarlık maliyetten de kurtulacak. Yerli kalp ve akciğer cihazı, yurt dışına da ihraç edilecek.



TÜRKİYE CİHAZI ÜRETEN 4.ÜLKE OLDU

Kalp ve akciğer cihazını bugüne kadar dünyada sadece 3 ülke üretebiliyordu. Listeye Türkiye de girdi ve cihazı üretebilen 4. ülke oldu.