Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında İstanbul Valilik binasında gerçekleştirildi.
İstanbul'da 6,2'lik depremin ardından kentsel dönüşüm konusu da gündeme yeniden gelmeye başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da acilen dönüşmesi gereken 600 bin konut olduğunu ifade etti.
Kurum, İstanbul'daki 6,2'lik depremin ardından 452 bin ev ve iş yerinde inceleme yapıldığını aktardı.
Bakan Kurum, “61 bin bağımsız bölümün az hasarlı olduğunu tespit ettik." dedi.
KURUM'DAN BELEDİYE BAŞKANLARINA ÇAĞRI
Hangi siyasi partiden olursa olsun, tüm belediye başkanlarını deprem ve kentsel dönüşümle ilgili sürece sahip çıkmaya çağıran Bakan Kurum, şunları söyledi:
"Böylesine hayati bir meselede, vatandaşımızın hassasiyetini, kaygılarını dezenformasyon ve bilgi kirliliğiyle istismar etmeye çalışmak, bu ülkeye, bu şehrin insanlarına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Herkesin bu sorumluluk ve ciddiyetle hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca; İstanbul'un dönüşümü meselesi sadece iktidarın, ya da sadece belediyelerin tek başına omuzlayabileceği bir yük değildir, olmamalıdır. Bu meseleye, tüm siyasi partilerimiz, belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, medyamız, üniversitelerimiz yani tüm toplumsal kesimler el uzatmalıdır, omuz vermelidir. Ben milletimizin önünde söz veriyorum"
"İSTANBUL'DA 62 BİN KONUTUMUZUN 'DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞLATTIK"
Yarısı Bizden kampanyası hakkında bilgi veren Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Ayrıca İstanbul'un dönüşümünü çok daha kolay hale getirmek için; Yarısı Bizden kampanyamızı başlattık. Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Kredi ve hibe desteğini artırarak, toplam destek miktarımızı; 1 milyon 500 binden, 1 milyon 875 bine çıkardık. İstanbul'da 62 bin konutumuzun Yarısı Bizden kapsamında dönüşüm sürecini başlattık ve 21 bin ev ile iş yerinin dönüşümüne süratle devam ediyoruz"
"ACİL DÖNÜŞMESİ GEREKEN 600 BİN KONUT VAR"
Bakan Kurum, İstanbul'da acilen 600 bin konutun dönüştürülmesi gerektiğini bildirdi.
Kurum "Türkiye; yüzlerce yıldır yerin altında sessizce bekleyen deprem gerçeğiyle birlikte yaşamaktadır. Çünkü bu vatanın coğrafi büyüklüğünün yüzde 66'sı deprem riski altındadır. Nüfusumuzun yüzde 71'i bu riskli bölgelerde hayat sürmektedir. Bu riskli bölgelerin en başında da İstanbul'umuz gelmektedir. Şu anda, yani 2025 yılı itibarıyla İstanbul'umuzda 8 milyon 70 bin ev ve işyerimiz bulunuyor. Bunun 3 milyon 393 bini 2000 yılı ve öncesi. 2000 yılındaki bina stokuna baktığımızda İstanbul'un tamamı riskliyken; yaptığımız düzenlemeler, mevzuat değişiklikleri ve inşa çalışmalarıyla; bugün İstanbul'un yüzde 60'ı güvenli hale gelmiş durumda. Ancak halen acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var" dedi.
“452 BİN EV VE İŞ YERİNDE İNCELEME YAPILDI”
Bakan Kurum, İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından incelenen bina sayısı hakkında bilgi verdi.
"Tam bu noktada şunu da ifade etmek isterim. İstanbul'umuzda en son 6.2'lik bir deprem yaşadık. Çok şükür herhangi bir yıkım olmasa da; bakanlık olarak 452 bin ev ve iş yerimizi titizlikle inceledik. Bunların 354 bininin hasarsız, 61 bininin az hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu 61 bin konutun tamamını Yarısı Bizden Kampanyasına dahil etmiş durumdayız ve arkadaşlarımız bu konutlarda yaşayan vatandaşlarımızla görüşmelere devam ediyorlar"
Toplantıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, İstanbul Valisi Davut Gül, TOKİ Başkanı Levent Sungur, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, İBB Genel Sekreteri Volkan Demir, vali yardımcıları, 39 ilçenin belediye başkanları da katıldı.