İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odasından yapılan açıklamada, İBB ile imzalanan sözleşmeye karşın düzensiz ve gecikmeli ödemelerin yaklaşık 4 yıldır devam ettiği belirtilmiş, 3 bin 41 özel halk otobüsünün kontak kapatacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine yapılan açıklamalarda İBB ile Özel Halk Otobüslerinin anlaştığı duyuruldu.
İBB AÇIKLAMADA BULUNDU
İBB'den yapılan yazılı açıklamada ise "İstanbul’da görev yapan 3 bin 20 Özel Halk Otobüsü’nden bin 930 adedi 22 Mayıs 2025 tarihinde sefere çıkmamıştır. Diğer bin 90 Özel Halk Otobüsü ise görevini sürdürmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü’nün aldığı önlemler ve ek seferler ile İstanbul’da yolcu mağduriyeti oluşturacak ciddi bir durum oluşmamıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT ve Özel Halk Otobüsleri Temsilcileri ile bugün yapılan görüşmede 2025 yılı ödeme planı üzerinde mutabık kalınmış ve bin 930 otobüsün katıldığı eylem sona ermiştir. İBB ve İETT, İstanbul’da Toplu Ulaşımın aksamaması ve her geçen gün daha iyi seviyeye ulaşması için çalışmalarına kararlıkla devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "ifadeleri yer aldı.
İETT AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan İETT'den yapılan açıklamada, kentte Aralık 2020'de İBB Meclisi kararıyla Özel Halk Otobüsleri için "Özel Taşımacılık İşletim Sistemi'nin (ÖTİS) devreye girdiği belirtilerek, bununla ilgili çalışmalar aktarıldı.
EK SEFER DUYURUSU
Özel Halk Otobüslerinin hak ediş ödemelerinin İBB tarafından yapıldığı, 1 Haziran'dan itibaren de ödemelerin planlandığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Mevcut sistemin değiştirilmesi dahil tüm alternatif tedbirlerin oluşturulması konusunda planlar yapılmıştır. İBB ve İETT tarafından sağlanan tüm bu iyileşme ve destekler ve sunulan ödeme planına rağmen, Özel Halk Otobüsleri tarafından yapılacağı duyurulan olası eyleme karşı, İstanbulluların minimum düzeyde etkilenmelerini sağlayabilmek için İBB ve İETT tarafından gerekli ek seferler ve hat planlamaları gibi bir dizi önlem alınmıştır."
İstanbulluların, bugün ulaşım planlamalarını yaparken mevcut duruma göre hareket etmeleri gerektiği vurgulanan açıklamada, gelişmelere ilişkin tüm bilgilendirmelerin anlık olarak İBB ve İETT'nin resmi iletişim kanallarından yapılacağı kaydedildi.
Megakentte sabah lastik tekerli toplu ulaşımda binlerce seferin iptal edilmesi, duraklarda yolcu yoğunluğuna neden oldu. Özellikle aktarmaların yapıldığı Avrupa Yakası'nda Mecidiyeköy'de, Anadolu Yakası'nda da Uzunçayır ve Kozyatağı'nda vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu.
“OTOBÜSÜM NEREDE?” UYGULAMASI KULLANILAMADI
İBB'nin sefer takip programı "Otobüsüm Nerede?" uygulamasında ise yoğunluk nedeniyle hat bazlı otobüs sefer saatleri ile otobüslerin duraklara geliş verisinin kullanılamadığı görüldü.
İETT'den ayrı olarak bazı hatlarda tek başına hizmet veren özel halk otobüslerinin sefere çıkmaması birçok güzergahta yoğunluğu artırırken, yolcular, dolmuş, minibüs, taksi ve özel araç gibi alternatiflere yöneldi.
“İŞ BAŞI YAPMAM GEREKİYOR, OTOBÜS YOK”
Şirinevler'de işe gitmek üzere otobüs bekleyen Ferhat Çiftçi isimli vatandaş, "Kanarya tarafında gideceğim. Hiç gelmedi otobüs. Sanırım eylem varmış. Bilmiyorum işe nasıl gideceğiz. İş başı yapmam gerekiyor. Mağdur oldum ne yapacağım bilmiyorum. Mecbur taksiye bineceğim" dedi.
“HERKES PERİŞAN”
İşe giden bir başka vatandaş Saniye Yılmaz ise, "40 dakikadır bekliyorum. Zaten otobüs seferleri az. Millet perişanlık içinde işe geç kalıyor. Binemedim bekliyorum. Mecbur minibüse bineceğim. İşe gideceğim geç kaldım. Akşam da nasıl döneceğiz bilmiyorum" ifadelerini kullandı.