Ülke TV canlı yayında konuşan Eray Güçlüer, “Artık modern harp konsepti değişti ve robotik silahlara evrildi. Yani askerler değil ülkelerin askerleri savaşıyor. En son örneği de Ukrayna’nın Rusya’ya gerçekleştirdiği saldırıda yaşandı. Türkiye’nin teknolojisi hangi seviyede? Ukrayna’nın elindeki drone en üst nesil olan. Bu son operasyonda kullanıldı. Adı da LİUTYİ (AL destekli Drone olarak geçiyor. Ukraynalı şirket 2022 yılında projesi başlamış ve aynı yıl içinde de üretilmiş. Bunun varyasyonları ve daha büyükleri de var. Bunu İHA’ya falan da çevirmişler. Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra üretilmeye başlıyor. Ta o zamanlar Rusya derinliklerinde bir saldırı yaparsak nasıl bir drone yapalım sorusunun cevabı burada şekilleniyor. Bu çok uzun soluklu projedir. Bir istihbarat operasyonu ile de Rus askeri hedeflerine karşı saldırı yapıldı.” dedi.

TUSAŞ’tan dikkat çeken "KAAN" paylaşımı
TUSAŞ’tan dikkat çeken "KAAN" paylaşımı
İçeriği Görüntüle

Screenshot 3-359

SONGAR MI ÜSTÜN LİUTYİ Mİ?

Güçlüer, sözlerinin devamında ise şunları kaydetti:

Türkiye’nin elindeki drone teknolojisi ne? Deyince aklıma Keşmir geldi. Bizim dost ve kardeş Pakistan’a sattığımız dronelar aklımıza geldi. Buradan Pakistan’a da selamlarımı can Azerbaycan ile birlikte iletiyorum. Biz de Ukrayna dronu LİUTYİ ile Türk dronu SONGAR’ı karşılaştıralım dedik. İkisinin benzer yönleri var. Özellikleri hemen hemen aynı. İki özellikte bizim SONGAR bu LİUTYİ’yi geçiyor. ‘Al’ denilen şey yapay zeka destekli hedef tanıma sistemi var LİUTYİ’de. Bu Türk SONGAR’da da var. Gelişmiş saldırı algoritması var. Yani çok yönlü şeyleri değerlendirip hangilerine saldıracağını LİUTYİ bulabiliyor. Bizim SONGAR’da bu özellik var. Ancak bizim SONGAR’daki hedef tespit ve tanımla sistemlerinin sayısı LİUTYİ’den fazla.

Screenshot 2-587

“TÜRKİYE OLARAK BİZ NEREYE VARMIŞIZ GÖRÜYORUZ!”

Ukraynalı LİUTYİ ile SONGAR arasındaki fark ne? Fark şu; LİUTYİ otonom kullanamıyorsunuz, yarı otonom kullanabiliyorsunuz ve manuel kullanılabiliyor. LİUTYİ’ye yakın bir istasyon vasıtası ile uyduya veriler gidiyor, başka bir kontrol merkezinden bunu kullanabiliyorsunuz. LİUTYİ’nin mesafesi 2 km. Türk SONGAR ise 10 km. menzili var. Mesafede geçiyoruz. SONGAR tam otonom bir drone. Burada LİUTYİ’nin uydu bağlantısı kesilirse düşer. SONGAR’ın uydu bağlantısı olmadığı için kendi başına operasyon yapabilmekte. İşte detayları inceleyince Türkiye olarak biz nereye varmışız görüyoruz. Ben, ‘Allah’ diyorum! ‘Yaşasın bizimkiler’ diyorum. Hedefi kendisi buluyor. Bu sebeple de havada beklemiyor. SONGAR, yüz binlerce nesnenin içerisinden hedefi seçebiliyor. İşte SONGAR’daki bu yapay zeka sistemi ile bu gerçekleşiyor. Dahası da var! Sürü halinde giden SONGAR’da ilk drone ilk bilgiyi arkasındakine de veriyor. Hedefi yakardığı zaman birbirleri ile de paylaşıyorlar. SONGAR gibi dronelar insan gibi hareket edebiliyor. Keşmir’de Pakistan aynı anda 300 SONGAR kullandı. SONGAR özel sektör tarafından üretiliyor ve daha da geliştiriliyor. SONGAR’ın taşıma kapasitesi de 20 kilogramdır.

Screenshot 2-588

(Fotoğrafta: SONGAR)

SONGAR'IN ÖZELLİKLERİ

  • Namlunun dikey eksende +5 derece ve -45 derece arasında tevcih yeteneği
  • Kritik askerî tesislerde yakın hava desteği
  • Faydalı yüksüz 35 dakika görev icra edebilme yeteneği
  • Bilinen tehditlere ani müdahale yeteneği
  • Operatöre ateş etme onayı gelene kadar çok katmanlı ateşleme önlemi
  • Gimballi Otomatik Atış Sistemi (GOAS)
  • Envanterdeki 5.56 kalibreli 45 mm NATO sınıfı mermi atan silahlarla uyumluluk